середу, 27 січня 2016 р.

Історія Гермаківського дендропарку

Гермакі́вський дендропарк має майже столітню історію.  Хоч й офіційно свій статус дендрологічного парку він отримав в середині 20-го століття, але, ще кілька десятиліть до того, його попередні власники починали завозити реліктові дерева та прикрашати свій маєток парково-відпочинковими зонами.
Початки
Першим власником маєтку, поруч лісового урочища Романовська дача, став граф Блюхер де Вальштадт, один із австрійських багатіїв, землевласників, який ще до того був ініціатором та зачинателем судноплавства на ріці Дністер в Галичі.Створене ним Товариство парового судноплавства на Дністрі (1863-1932) графа Блюхера де Вальштадта (1876-1881)володіло  пароплавами і допоміжними суднами: «Dnjestr» (1863), «Blucher de Wahlstatt» (1881), «Flis» (1883), «Halicz» (1901), «Łomnica», «Pager» (1904). Маючи суттєві статки цей багач вчиняв за усталеними в той час звичками - він розбудував маєток та почав його облагороджувати, розбиваючи клумби та насаджуєчи різні диковинні дерева (такі були звичаї в ті часи серед багатіїв). Тому уже в 1936 році, в маєтку почали прглядатися особливості декоративних алей.
Нажаль, після окупаці Галичини совітами, в 1939 році, маєток було конфісковано і він почав приходити в занепад. Під час радянсько-німецької війни ситуації не покращилася, а навпаки - він зазнав ще й руйнувань,. А по війні його стіни були розібрані, а матеріал використаний селянами для їх потреб. Лише тінисті алеї  диковинних рослин та фантасморологічна вхідна арка вказували на колишній маєток.
Сподвижнитво лісника Денеки
Саме в ті, післявоєнні роки, до Гермаківки навідався лісничий інженер Денека

Немає коментарів:

Дописати коментар