четвер, 28 січня 2016 р.

Денека Микола Григорович

Денека Микола Григорович  (25 листопада 1914 року, с. Яблунів — 25 жовтня 1985 року, с. Гермаківка) — заслужений лісівник України, засновник Гермаківського дендропарку.

Життєпис
Микола Денека народився 1914 року в селі Яблунів (тепер це в межах Гусятина). Ще з дитинства він затявся стати лісником, і невдовзі дбайливий юнак уже помагав старши в Яблунові. Вже з 16 років він працював у рідному селі та Гусятині, коли прийшли совіти він продовжував працювати. В часи німецько-радянської війни Микола служив у війську і займався лісовими питаннями (спорудження переправ, траншей, понтонів та інших комунікацій). Так він і пройшов усю війну і, здобувши чимало звитяг та боєвих нагород., повертався до України.

По закінченню війни він повернувся додому і його спрямували до Копичина (в Гусятинському районі). Там він попрацював з 1945 по 1951 роки, відновлював лісовий фонд. А в 1951 році його перевели до Гермаківки, відновити лісові фонди урочища Дача Романовського.

Уже в 1952 році, детально вивчивши залишки від маєтку графа......, Микола задався ціллю відновити той парк і зробити його ще кращим. Так постала ідея формування дендропарку, яку почали втілювати під безпосереднім керівництвом лісівника-ентузіаста Миколи Денеки уже в 1956 році.
 Уже в перший рік Денека висадив більше 5000 насаджень, розбив алеї та провів інші роботи. А через кілька років парк розрісся до 25 гектарів із допоміжними спорудами та різноманітними парковими формами. В 1973 році площа дендропарку становила 56 гектарів. Колекція парку нараховувала понад 1500 видів і різновидів рослин – представників екзотичної, технічно-цінної і лісової деревно-чагарникової рослинності з різних ботаніко-географічних районів України та інших країн.
 До останнього подиху, Микола Григорович Денека переймався своїм дітищем, Гермаківським дендропарком. Помер, тут же, в Гермаківці 25 жовтня 1985 року.

Цитати
Микола Денека вважав:
"Микола Григоворич Денека писав, що дендропарк лісництва має стати базою для заготівлі насіння деревних та чагарникових екзотичних порід, вирощування садивного матеріалу для розширення дендрарію, впровадження у лісові масиви Поділля і для декоративних насаджень. А ще базою практичних занять для лісівників, студентів, місцем проведення екскурсій. І він його таким зробив."

Пошанування
 Втрата у 1985 році відомого лісівника не здіймала великого збурення в українській спільноті тогочасся (такі вже тоді були радянські звичаї). Лише по здобутті незалежності, українська громада та лісовики спромоглися та поставили в Гермаквці пам’ятник Миколі Денеці.

А вже на 100 річницю, його народження відбувся цілий комплекс святкових заходів: усе розпочалося панахидою вшанування пам’яті заслуженого лісівника України біля пам’ятника Миколі Денеці. Опісля учні Гермаківської загальноосвітньої школи покладуть живу гірлянду біля пам’ятника Миколі Денеці у Гермаківському дендропарку та на його могилі на сільському кладовищі.
     У будинку культури села Гермаківки відбулася концертна програма за участю народних колективів художньої самодіяльності.
     У рамках свята відбувя також захід «Спогади про Миколу Денеку», на який запрошено близьких родичів, колег по роботі, які працювали в Гермаківському лісництві під керівництвом Миколи Григоровича Денеки, а також керівництво району, села, представників ДП «Чортківське лісове господарство» і ЗМІ.
     В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку експонатів життя та трудової діяльності заслуженого лісівника України.

Додаткова література
Книжки:
* Денека М. Г. «Гермаківський дендропарк». — Львів: «Каменяр», 1982. — 32 с.: фотогр.;
* Денека М. Г. «Дендропарк Гермаківського лісництва». — К.: «Урожай», 1971. — 134 с.;
Публікації:
* Денека М. «Ліс, любов моя: (Гермаківський дендропарк)» // «Надзбручанська правда». — 1981. — 17 верес.;
 * Татарський С. «Жив і творив для століть»: (М. Г. Денека — засн. Гермаківського дендропарку) // «Надзбручанська правда». — 1989. — 27 квіт.;
* Хрієнко М. «Дендропарк Денеки» // «Наука і суспільство». — 1984. — № 10. — С. 51.;
* Дудар О. «Денека Микола Григорович» (25.11.1914, с. Яблунів, нині Гусятин. р-ну — 25.10.1985, с. Гермаківка, Борщів. р-ну) — лісничий // ТЕС. — Тернопіль, 2004. — Т. 1. А – Й. — С. 476..

Немає коментарів:

Дописати коментар